Klassisk okse-gullash

Gullash er oprindeligt en ungarnsk ret, der er krydret og ville defineres som en ægte vinterret. Da det er er en gryderet er der rig mulighed for at tilsætte en masse grøntsager, hvis det skal være en sundere og mere mættende udgave af retten..

Opskriften er til 4-5 personer

Ingredienser
700 g. oksekød i tern
(bov, yder el. inderlår, klump eller mager tykkam)
7 dl. vand
150 g. gulerødder (skrællet vægt)
1 stort løg
250 g. friske champignoner
60 g. tomatpuré
1 ds. hakket tomater
4 tørrede laurbærblade
Oliven/rapsolie til stegning
2½ tsk. hvedemel
0,75 dl. koldt vand
ca. 1 tsk. kulør
1 tsk. kalve/oksebouillon
2 fed hvidløg el. sød chili sauce
1 dl. (madlavnings)fløde

Desuden
Krydderier efter eget valg til eftersmagning
kan fx være: paprika, allround krydderi,
salt og (cayenne)peber, eller noget helt andet.

Fremgangsmåde
Start med at skylle løget og pil det. Hold god køkkenhygiejne ved at holde grøntsagerne og kødet godt adskilt.

Løget hakkes fint, imens at lidt olie varmes op i en tykbundet gryde.

Svits kødet i gryden med salt og peber, til det har fået en let gylden farve. Tilsæt de hakkede løg og lad dem blive glasklare.

Tilsæt cirka 7 dl. vand og 3-4 laurbær. Lad det koge i 1½ time, (i simre-temperatur) men efter en time kan du godt begynde at smage om kødet er ved at være tilpas mørt.

Under kogningen fjernes urenhederne, der kommer til overfladen, men uden at tage laurbærbladene med selvfølgelig.

Tilsæt tomatkoncertraten, de hakkede tomater, hvad der svarer til 1-2 spk. tørret oregano, og tilsvarende all-round krydderi, eller en anden form for krydret krydderiblanding.

Skræl gulerødderne og skyl dem grundigt. Skær dem i skrå skiver eller i tern. Tilsæt dem i gryden.

Imens det koger ordnes champignongerne for jord og skylles grundigt. Skær dem i halve eller kvarte, alt efter smag, og rist dem til de er gyldne på en varm pande med lidt olie.

Når de er færdige tilsættes de til gryderetten. Tilsæt kuløren og bouillonen og rør grundigt rundt.

Lad gryden koge yderligere. I et glas med låg eller en meljævner-bøtte rystes hvedemelet og vandet til du har en ensartet blandingen i konsistensen, uden klumper.

Hæld det ned i gryden og rør godt rundt. Lad det koge op og simre i ca. 10-15 min.

Smag gryderetten til, og til sidst tilsæt f.eks 2 fed fintrevet hvidløg, eller lidt sød chili sauce, for at give gryderetten den sidste krydret smag.

Tilsæt evt. lidt fløde og husk at fjerne laurbærbladene før servering.

Smag derudover retten til med salt og peber og pynt evt. af med lidt friske krydderurter som du skyller grundigt, hakker dem fint og drysser dem over gryderetten.

Tips
Server gryderetten til en hjemmelavet kartofelmos eller til nogle fuldkornsris.

Varier indholdet af grøntsager i retten, efter sæsonen, eller efter smag. Denne opskrift er blot udarbejdet for at den skal minde mest muligt om den helt klassiske opskrift. Tilpas den derfor til hvad du bedst kan lide.

Velbekomme.

Share

Comments

  1. Tak for opskriften

    Jeg synes dog det er uambitiøst med krydderiet. Foreslår en moderat chili mængde af Habanero typen, eller godt med f.eks. en pulveriseret long red slime cayenne; helst styrke 5 og derover.
    Til de modige kan Aji Umba eller Bhut Jololia af forskellige typer anbefales.
    Det giver lige det ekstra pift der får sveden frem på panden.

    Caspar

Speak Your Mind

*