Blomsterbergs vaniljekranse

Når det kommer til jul og julebagværk, er vaniljekranse for mig, en helt essentiel ting, der karakteriserer julen. Her har jeg testet Mette Blomsterbergs fortolkning af de sprøde og lækre kager – der bestemt lever op til forventningerne, og mere til. Det er helt op til dig, om dine kranse skal være, store eller små – jeg laver altid en god mellemstørrelse 😀 ..

vaniljekranse1

Klik for større version.

Opskriften er til 30-35 stk.

Ingredienser
1 vaniljestang
180 g. rørsukker
200 g. smør
1 æg
75 g. mandler blendet til mel
250 g. hvedemel

Fremgangsmåde
I god tid, før småkagerne skal bages, tages smørret ud af køleskabet, skæres i mindre stykker og får lov til at stå og opnå stuetemperatur og blive blødt.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud af den og mos det sammen med en lille smule af den samlede mængde rørsukker.

I en tilpas stor røreskål, piskes smørret sammen med vaniljesukkeret og rørsukkeret, til du får en ensartet masse.

Tilsæt derefter ægget under fortsat piskning.

I en minihakker blendes mandlerne helt fint, til du har hjemmelavet mandelmel.

Bland det nu sammen med smørmassen og tilsæt derefter hvedemelet, fortsat under omrøring.

Forvarm ovnen til 200 grader og tag den bageplade frem, som du vil bage kagerne på.

Kagedejen vil blive til én stor klump, som nu skal over i en sprøjtepose med en stjernetyl.

Det kan umiddelbart godt være lidt svært at sprøjte dejen ud til kager, så gør dig selv den tjeneste, at du tager en halv portion dej af gangen og presser på sprøjteposen, helt nede ved tyllen, for at få dejen ud. Du kan også give den et par sekunder i mikroovnen, hvis du har sådan én.

Sprøjt nogle 9-12 cm lange ‘stykker’ kage dej ud og form dem til kranse.

Bag hver portion i 10-14 minutter ved 200 graders almindelig varme, til de er gyldne.

Lad dem efterfølgende stå lidt på bradepanden og lad dem derefter stå og blive sprøde på en bagerist.

Server kagerne til en lun kop drikkelse eller blot sammen med andet julebagværk, i julemåneden.

Tip!
Opbevar kagerne i en ilttæt beholder, fx en kagedåse.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Comments

  1. Lene Luther says:

    Hej
    Kan se at det er Mette Blomsterbergs opskrift på Vaniljekranse
    Vil høre hvad man kan erstatte mandlerne med hvis man ikke
    kan tåle disse.

    Venlig hilsen
    Lene Luther

    • linelomholt says:

      Hej Lene,
      Du kan evt. prøve at erstatte nødde-mængden med tilsvarende mængde hvedemel, og evt. øge smørmængden en smule, for stadigvæk at få kagerne sprøde.

      Jeg har ikke selv prøvet at bage dem på denne måde, men har set flere forskellige opskrifter på dem uden nødder, der stadigvæk bliver sprøde og lækre.

      Håber at det hjælp dig en smule 🙂
      /Line.

Speak Your Mind

*