Simreret: Coq au Vin (kylling i rødvin)

Simreretter anses for at være vinterretter, og det kan jeg til dels godt forstå. Men selvom det er forår og det er gråt og kedeligt udenfor – kan det nu godt lokke én til at lave de her lækre simreretter 😉 .. Her har I en klassiker; Coq au Vin – en fantastisk ret, hvor kødet simpelthen bliver så mørt, og er svøbt ind i den lækreste rødvinssauce, hvori der er godt med urter, grøntsager og svampe. Så snart det hele er gjort klar, passer den nærmest sig selv. Klart anbefalesværdigt, hvis du står og mangler en god ret til gæsterne, mad til vintermånederne eller bare en kold og gå dag 😀 ..

Opskriften er til 4 portioner

Coq au Vin

Klik for større version.

Ingredienser
150 g. røget bacon (gerne helt stykke)
1 løg
5 fed hvidløg
4 store gulerødder
6-8 skalotteløg
300 g. blandede svampe
1 hel kylling
1 flaske rødvin
4 dl. (hønse el. grøntsags) fond
½ bundt frisk timian
1 bundt persille
4-5 tørrede laurbærblade
Havsalt og frisk kværnet peber

Evt.
Majsstivelse til jævning

Desuden
Kartoffelmos (se HER) el.
andet tilbehør.

Fremgangsmåde
Start med at klargøre det hele, så du ikke skal gøre det undervejs.

Grøntsagerne skylles grundigt og renses for eventuelt jord. Løg, hvidløg og skalotteløg pilles, gulerødderne skrælles, er der rod på svampene skæres de fra og krydderurterne hakkes fint.

Løg og hvidløg hakkes fint – skalotteløgene skæres enderne blot af; de skal tilberedes hele – og de bliver helt søde og smagfulde, efter kogningen så vær ikke bekymret for at tilberede dem hele.

Gulerødderne skæres i rustikke stykker og svampene i kvarte eller mindre stykker.

På et andet skærebræt skæres baconet i mindre stykker – eller du kan blot bare købe bacon i tern. Jeg synes personligt bare, at et helt stykke røget bacon er så meget mere lækkert, i en ret som denne.

Kyllingen pateres i 4 lårstykker og 2 bryststykker, som kan skæres i 4 stykker.

På en varm pande, svitses baconstykkerne, til de er gyldne og sprøde, hvorefter de hældes på lidt fedtsugende papir.

På den varme pande, svitses gulerødderne og skalotteløgene i et par minutter, til de tager lidt farve. Hæld det i en skål og sæt det til side.

I den gryde du vil tilberede retten i, eller på selvsamme pande, svitses de hakkede løg, hvidløg og urter i lidt olie – krydret med salt og peber, til løgene er glasklare. Tag dem af varmen og hæld det i en anden skål – ikke sammen med gulerødder og skalotteløg.

På panden svitses til sidst svampene, til de får en gylden farve, som hældes sammen med gulerødder og skalotteløg.

Til sidst brunes kyllingestykkerne ved middelhøj varme, til skindsiden og bensiden tager farve. Læg det nederst i gryden, sammen med løg, urter laurbærblade og det stegte bacon.

Over det, hældes en god flaske rødvin og evt lidt fond (eller bouillon). Lad det simre under låg ved middel temperatur (må IKKE bulderkoge) – i 30 minutter.

(Nu gøres der klar til kartoffelmosen, eller andet tilbehør).

Derefter tilsættes de resterende ingredienser; gulerødder, skalotteløg og svampene, som simres med retten i yderligere 20-30 minutter.

Når tiden er gået, smages der på saucen og krydres evt. med lidt mere salt og peber. Rør en jævning af lidt majsstivelse og vand (som er let tyk i konsistensen), og røres i saucen.

Når saucen har fået en tilpas tykkelse, slukker du for blusset, lægger låget på og gør kartoffelmosen eller en anden form for tilbehør klar.

Tip!
I stedet for rødvin, kan du også anvende hvidvin – så er det bare en Coq au Blanc og saucen er dermed lys.

Gør gerne brug af andre grøntsager eller urter – f.eks er rodfrugter en god kombination med denne ret. Det kunne f.eks være knoldselleri, persillerod, pastinak, sweet potatoes. Bare husk, at de ikke skal koge med før den sidste del af kogetiden, særligt, hvis du anvender sweet potatoes.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*