Klassisk flæskesteg med laurbær

Det er ikke til at komme udenom, at de fleste er vilde med flæskesteg – og specielt i vintermånederne op imod jul. Men en god flæskesteg, med sprøde svær kan for mig, sagtens serveres med andet end det klassiske juletilbehør. Ofte serverer jeg det også bare med en lækker fiberrig og smagfuld kålsalat – men det er selvfølgelig meget forskelligt, hvor traditionsbundet man er 🙂 Men forandring fryder 😉 ..

Flæskesteg

Klik for større version.

Opskriften er til 4 personer

Ingredienser
Svinekam på 1-1½ kg.
Lidt tørrede laurbærblade
(krydderurte) salt og peber
Vand

Fremgangsmåde
Start med at forvarme ovnen til 180 graders almindelig varme.

Imens ridses sværene godt igennem – men undlad at skære helt igennem kødet, skær kun lige, så du stopper før du rammer med kniven. Ofte er svinekammene nemlig ikke skåret ordentligt igennem, når de købes hos slagteren eller i butikkerne.

Dette er én af grundene til at sværene ikke altid bliver sprøde nok – da den overskydende væske og fedt dermed ikke kan rende fra sværene.

I et ovnfast fad lægges stegen med sværene nedad. Hæld ca. 2-3 cm. vand i fadet og krydr godt med salt og peber, på bagsiden af stegen. Drys med lidt tørrede laurbær i fadet.

Steg kødet i ovnen – fortsat v. 180 grader – i 30 minutter, så sværene bliver bløde. Dette er en anden årsag til at sværene ofte ikke bliver sprøde – at dette trin springes over.

Vend stegen om og tør sværene af, drys godt med groft salt ovenpå stegen og nede imellem sværene.

Hæld evt. lidt mere vand i, hvis noget af det allerede er fordampet.

Steg den i 1 times tid i ovnen, eller til den når omkring 63 grader. Temperaturen stiger, til de 65 grader (som er den mest optimale temperatur for en svinekam) når den trækker udenfor ovnen.

Steger du den, til den er over 65 og op imod 75 eller højere grader, dræber du i min optik dyret for anden gang – og så vil kødet blive tørt og kedeligt. Og nej, du behøver ikke at gennemstege alt svinekød – det er en skrøne 🙂 (på nær hakket kød – men det gælder ikke kun svinekød, det gælder alle slags).

Er sværene ikke sprøde, når stegen når den temperatur, tag så stegen ud af ovnen og forvarm den til grillfunktionen har varmet ovnen godt op. Sæt stegen ind og giv den, til sværene er begyndt at ‘boble’ og er blevet helt sprøde.

Det tager ikke ret mange minutter – og stegen kan nemt blive sort i kanterne, hvis du giver den for længe.

Tag den ud af ovnen og lad den trække til den skal serveres.

Tips
Skær stegen ud i tilpas tykke skiver og server med valgfrit tilbehør.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*