Koldthævet valnøddebrød med lakrids

Ved at koldthæve brød, fremmer du blandt andet alle smagene der er i brødet, og brødet får ofte en mere luftig konsistens. Lakridsen er på ingen måde gennemtrængende i smagen – faktisk er den slet ikke at smage. Den fungerer udelukkende som smagsfremmer, blandt andet for den mørke øl, den grove mel og valnødderne..

Opskrift er til 1 brød og 5 boller

Luftigt valnøddebrød med lakridsIngredienser
2 dl. lunt vand
2 dl. mørkt øl (med god smag)
1 dl. skyr
20 g. gær
1½ tsk. salt
2 spk. flydende akaciehonning
170 g. rug/speltmel
100 g. valnøddekerner
4-5 tsk. stødt lakrids*

Fremgangsmåde
Start med at lave dejen til dette brød om morgenen, hvis det skal anvendes om aftenen, og omvendt.

Hak valnødderne mellem-groft.

Vand, øl og skyr røres sammen og gæren opløses heri. Derefter tilsættes salt, honning, rugmel, hakkede valnødder og lakrids under omrøring.

Tilsæt hvedemelet, lidt efter lidt, imens der røres i dejen – fx med en røremaskine.

Dejen skal være klistret og tung i det.

Smør en røreskål med olie og hæld dejen deri. Dæk skålen til med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet.

Lad den trække i køleskabet i ca 8 timer.

Valnøddeboller med lakridsÆlt dejen godt igennem, evt med røremaskinen, form dejen til 1 brød og boller for den resterende mængde dej.

Lad brødet hæve i 1 time på en bagepapirsbeklædt bradepande, hvor der er drysset lidt mel, så brødet ikke klistrer sig fast.

Rids brødet med en skarp kniv og bag brødet i en forvarmet ovn, ved 200 grader.

Bag bollerne i ca 20 minutter, til de lyder hule – brødet bages videre i 10 minutter, hvor der derefter skrues ned for temperaturen, til 190 grader.

Bag brødet videre i 15-20 minutter. Brødet skal ligeledes lyde hult, når du banker i bunden af det.

Lad det køle af på en bagerist og server.

Tips
*Jeg anvendte URTEKRAM’s økologiske stødte lakrids, der kan købes i de fleste Nettoer, Føtex (Kvickly) og andre dagligvarebutikker.

Men du kan frit anvende den lakridstype, som du bedst kan lide. Johan Büllow’s lakridser er også super gode, og kan med fordel anvendes i denne opskrift og andre lakridsopskrifter.

Brødet er fryseegnet.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*