Gammeldags jordbærgrød med vanilje

Frugtgrød kan laves på mange forskellige måder. Jeg laver den altid med hele bær, hvor selve “jordbærsovsen” er helt klar i det og hvor den har en lækker cremet konsistens. Hvis du anvender hjemmelavet vaniljesukker, vil vaniljen være synlig i grøden, hvilket det for mig, blot får desserten til at virke endnu mere indbydende 😉 ..

Klik for større version.

Opskriften er til 3-4 personer

Ingredienser
½ dl. rød saft (fx. jordbær)
5 dl. vand
1½ dl. sukker
½ vaniljestang
(eller 1 tsk. vaniljesukker)
350 g. frosne jordbær

Jævning
40 g. kartofelmel
35 g. vand

Fremgangsmåde
Start med at skrabe vaniljen ud af vaniljestangen og mos det med lidt af sukkeret, hvis du altså anvender vanilje. Anvender du vaniljesukker, skal du bare følge opskriften herfra.

Hvis du ønsker at dine bær skal være hele efter opvarmning, kan du for at få et pænere resultat, starte med at hælde saften i gryden, sammen med sukker og vand.

Forvarme væsken, lad det koge op til omkring 60-65 grader, helst ikke meget mere og så tilsætte bærene. (Det er ikke ret lang tid at grøde skal varmes, for at nå op på denne temperatur).

Gør det ikke noget at bærene bliver lidt ødelagt, eller er det planen at grøden alligevel skal blendes – så kan du sagtens bare blande bærene med de øvrige ingredienser, til at starte med.

Efter opvarmningen lader du grøden stå i et par minutter under omrøring. Imens røres kartoffelmelet med vand til det har en tyk og meget klistret konsistens.

Tag gryden af varmen og tilsæt jævningen i gryden, under omrøring, til du har en klar jordbærgrød som du kan hælde i en skål – drysse et tyndt lag sukker over, (for at undgå at det danner skind) – sætter det i køleskabet, (dækket til med husholdningsfilm eller sølvpapir), når det er kølet let af i skålen.

Server grøden kold evt. med lidt mælk eller fløde over. Samme metode anvendes også hvis grøden skal indgå som en del af en trifli.

Tip!
Det er valgfrit om du vil tilsætte frugtsaft i din grød – det kan være en fordel, i stedet for at tilsætte mere sukker – og fordi det også giver en rigtig god dybde i smagen.

Du kan selv fryse bærene ned, når de er i sæson, eller du kan anvende almindelige frosne bær. Du kan frit variere hvilke bær det er du tilsætter i grøden, alt efter smag og behag.

Det kan være en rigtig god idé at anvende et termometer, så du ikke tilsætter jævningen i en grød der er for varm eller for kold, så den ender med at skille. Skiller den, eller bliver den slet ikke tyk i konsistensen, kan du igen sætte gryden over på det varme blus – røre hurtigt rundt i det – og så vil du opdage at den hurtigt vil få den rigtige konsistens. Tag den hurtigt at varmen igen.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*