Ægte sauce: Hjemmelavet Hollandaise

Her er en fransk klassiker! Den ægte klassiske sauce laves vidst nok på friskpresset citronsaft, men jeg er nu mest vild med denne udgave. Det der er i det, med de klassiske ægte saucer, er at man laver en emulgeret sauce, som egentligt bare betyder, at smør, æg og eddike/citronsaft el. Bearnaise essens piskes til en stabil og tyk sauce. Det betyder også, at de nemt skiller, ved for høj varme. Så tag den ofte til og fra varmen – og pisk konstant rundt i den, så skal det nok gå. Jeg lover, at den er det hele værd! 😉

Klik for større version.

Opskriften er til 4 portioner

Ingredienser
4 æggeblommer
½ dl. vand
ca. 2 spk. hvidvinseddike
400 g. afklaret smør
Friskkværnet salt og hvid peber

Fremgangsmåde
Start med at dele æggene, med mindre at du anvender pasteuriserede æggeblommer.

Pisk æggeblommerne sammen med vand og hvidvinseddiken, til det har en cremet og skummende konsistens.

I en kasserolle smeltes smørret og stilles til side. Under fortsat piskning, hældes toppen af smørret (den afklaret del) – forsigtigt, i en tynd stråle, i æggeblandingen. Hæld derefter Hollandaiseblandingen over i en kasserolle og gør et vandbad klar.

Jeg vil anbefale dig at gemme valledelen, af det smør, som du ikke bruger, fx til stegning, bagværk el. lign.

Er du garvet og har lavet sauce Hollandaise mange gange, kan du nok sagtens lave den direkte på en varm plade. Men har man ikke prøvet det før, anbefaler jeg, at du laver den over vandbad, for bedre at kunne kontrollere varmen og at den derfor ikke så nemt skiller.

Kog en gryde vand op og når den koger, sættes kaserollen deri, under fortsat piskning.

Tag den af og fra varmen og pisk godt rundt til du har en tyk sauce, så den nærmest bliver mayonnaise-agtig i konsistensen. Hav god tålmodighed, pludselig er den der! 😀

Du kan med fordel også bare tage den fra før, hvis du gerne vil have den tydere i det. Smag saucen til med friskkværnet hvid peber og havsalt.

Tip!
Du kan med fordel lave saucen timer forinden den skal serveres, så den blot skal lunes meget kort over vandbad. Husk på, at en ægte sauce på ingen måde skal være varm. Den skiller nemlig hvis den kommer over de 70 grader. Så det kan anbefales at bruge et stegetermometer ind i mellem.

Skulle den mod forventning skille – så frygt ej! Pisk godt rundt i den og tilsæt en anelse iskoldt vand eller en isterning, så temperaturen falder hurtigt. Det virker hver gang for mig 😉

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*