De lækreste saftige & svampede surdejsboller

Her er en super lækker opskrift, som jeg altid vender tilbage til, når jeg arbejder med surdej. Den er helt perfekt, fordi den giver det lækreste brød med en saftig krumme og sprød og sej skorpe. Lige som det skal være, i min optik! Dejen skal køres på en køkkenmaskine med fuld drøn på – og kan ikke rigtigt gøres ligeså godt i hånden, da det er for at få så meget luft som muligt ind i dejen 😛 ..

Klik for større version.

Opskriften er til 10 boller el. 1 brød

Ingredienser
1 dl. surdej
5 dl. vand
Én gærklump på str. med en ært
15 g. salt
200 g. fuldkorns ølandshvedemel*
400 g. hvedemel**

Desuden
Olie til at smøre skålen med

Fremgangsmåde
Start med at røre gæren ud i vandet sammen med saltet.

Når det er opløst, tilsættes surdejen og den grove mel, under omrøring, på  en køkkenmaskine. Nu tilsættes hvedemelet lidt efter lidt – fortsat under omrøring.

Kør nu maskinen stille og roligt op i tempo, til den næsten når det højeste. Den kommer ca. til at køre i det høje tempo i 10 minutter. Når dejen slipper kanterne og virker elastisk, laver du en glutenprøve.

Det gør du ved at tage en lille klump dej og strække i det. Kan du trække i det uden at det falder fra hinanden, som hvis du skulle til at lave en bobbel med et tyggegummi, er din dej færdigæltet – ellers skal du ælte dejen lidt mere, til det lykkes.

Smør nu en røreskål med lidt olie og hæld dejen derover i. Dæk den til og sæt den på køl i 8-12 timer (alt efter hvad du har tid til – gerne i længere tid).

Tag dejen ud af køleskabet ca. 1 time, før bollerne eller brødet skal bages.

Forvarm ovnen til 250 grader (vigtigt!). Fordel 8-10 dejklumper ligeligt på en til to bradepander, der er bagepapirsbeklædte.

Bag bollerne midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de har en sprød skorpe både over og under. De skal gerne lyde hule indeni, når du banker i bunden på dem og de har en mørk overflade.

Lad dem efterfølgende køle af på en bagerist og nyd dem nybagte.

Tip!
*I stedet for at anvende fuldkorns ølandshvedemel, kan du også anvende rugmel.

**Mel-mængderne, skal du tage som cirka-mål. Det kan godt være, at du skal anvende lidt mere, eller lidt mindre end angivet.

Bollerne er super lækre som morgenbrød, som sandwich-boller, eller bare helt friskbagte med lidt god (ægte) smør og en god kop kaffe eller te til.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*