Grove, svampede & lækre surdejsboller

Dette er en super god opskrift, som jeg oprindeligt fandt her – og som jeg efterfølgende har tilpasset en smule til min smag 😀 Den laves med en køkkenmaskine, da det i denne opskrift handler om at få æltet så meget luft ind i dejen som muligt, så det endelige resultat bliver let, luftigt og med en super lækker krumme, smag og konsistens 😀 ..

Grove surdejsboller

Klik for større version.

Opskriften er til 10 boller el. 1 brød

Ingredienser
1 dl. surdej
5 dl. vand
Én gærklump på str. med en ært
15 g. salt
200 g. fuldkorns ølandshvedemel*
400 g. hvedemel**

Desuden
Olie til skålen

Fremgangsmåde
Start med at røre gæren ud i vandet sammen med saltet.

Når det er opløst, tilsættes surdejen og rugmelet under omrøring i en køkkenmaskine.

Derefter tilsættes hvedemelet lidt efter lidt – fortsat under omrøring.

Kør nu maskinen stille og roligt op i tempo, til den næsten når det højeste. Den kommer ca. til at køre i det høje tempo i 10 minutter.

Når dejen slipper kanterne og virker elastisk, laver du en glutenprøve.

Det gør du ved at tage en lille klump dej og strække i det. Kan du trække i det uden at det falder fra hinanden, som hvis du skulle til at lave en bobbel med et tyggegummi, er din dej færdigæltet – ellers skal du ælte dejen lidt mere, til det lykkes.

Smør nu en røreskål med lidt olie og hæld dejen derover i. Dæk den til og sæt den på køl i 8-12 timer (alt efter hvad du har tid til – gerne i længere tid).

Tag dejen ud af køleskabet ca. 1 time, før bollerne skal bages.

Forvarm ovnen til 250 grader (vigtigt!).

Fordel 8-10 dejklumper ligeligt på en til to bradepander, der er bagepapirsbeklædte.

Bag bollerne midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de har en sprød skorpe både over og under og lyder hule indeni, når du banker i bunden på dem og de får en mørk overflade.

Lad dem efterfølgende køle af på en bagerist og nyd dem nybagte.

Tip!
*I stedet for at anvende fuldkorns ølandshvedemel, kan du også anvende rugmel.
**Mel-mængderne, skal du tage som cirka-mål. Det kan godt være, at du skal anvende lidt mere, eller lidt mindre end angivet.

Bollerne er super lækre som morgenbrød, som sandwich-boller, eller bare helt friskbagte med lidt god (ægte) smør og en god kop kaffe eller te.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*