Kødboller

Hjemmelavede kødboller kan anvendes i mange forskellige retter blandt andet; boller i karry, pastaretter med tomatsauce og kødboller og selve farsen kan også anvendes til fremstilling af frikadeller, da den laves på præcis samme måde. Varier størrelsen, alt efter hvilken ret de skal indgå i..

Opskriften er til 8-10 store kødboller

KødbollerIngredienser
1000 g. hakket kalv og flæsk
1 stort løg
2 æg
1-2 spk. hvedemel el.
havregryn
Salt og frisk kværnet peber

Desuden
Laurbærblade

Fremgangsmåde
Start med at røre kødet sejt med salt – når det har ændret konsistens, pilles og hakkes eller rives løget meget fint – og tilsættes sammen med alle de andre ingredienserne, til kødet.

Rør grundigt rundt, gerne med en køkkenmaskine og ellers bare med en grydeske.

Det gør ikke noget at farsen ikke er helt så fast, som du gerne vil have den, til at starte med.

Stil den på køl tildækket, i 1-2 timer så den kan få lov til at sætte sig, og den kan trække.

Tag farsen ud af køleskabet bring en mellemstor gryde i kog med rigeligt vand, lidt salt og 2-3 tørrede laurbærblade.

Start evt. med at lave en enkelt lille kødbolle eller en minifrikadelle, for at teste om farsen smager helt som den skal.

Derefter formes kødbollerne i den størrelse, som er mest passende ift. hvad de skal anvendes til.

Læg dem forsigtigt ned i det kogende vand og lad dem være dernede til de flyder ovenpå vandet og har kogt i 5-7 min., eller til de har fået en helt fast konsistens.

Når alle kødbollerne er kogt, skruer du ned for varmen og lader vandet simre, til 2/3 dele af kogevandet er fordampet.

Smag på “fonden” og lad det evt. koge yderligere ned, hvis den ikke smager kraftigt nok. Denne fond kan anvendes til fremstilling af boller i karry-saucen eller til en krydret tomatsauce.

Saucen vil derved komme til at smage af de hjemmelavede kødboller, og give saucen det sidste “touch”, som sådan en sauce næsten altid mangler, når man smager den til.

Tips
I stedet for hakket kalv og flæsk, kan du også anvende hakket oksekød eller lammekød. Krydr da farsen med nogle flere krydderier og evt. lidt friskrevet hvidløg.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*