Bløde fødselsdagsboller med et sundhedspift

Jeg havde en idé om, at jeg ville lave en opskrift, hvor de der perfekte fødselsdagsboller, som ens mormor altid lavede, skulle have et spark i en sundere retning. De skulle dog skulle stadigvæk forblive lige lækre, bløde, svampede og med de der nuancer af kardemomme. Det her, er nok det allertætteste jeg kommer på det, hvis de stadigvæk skal have en vis sundhedsværdi – og samtidig være ligeså lækre i konsistensen. De smager virkelig godt og så er de grove, så de kan spises med lidt bedre samvittighed 🙂 ..

Fødselsdagsboller med et sundhedspift3

Klik for større version.

Opskriften er til 12-14 boller

Ingredienser
100 g. (rigtigt) smør
4 dl. mælk
50 g. gær
1 tsk. salt
2 spk. sukker (eller honning)
2 æg
2-3 tsk. stødt kardemomme
250 g. havregryn
ca. 550 g. hvedemel

Desuden
Mælk til pensling

Fremgangsmåde
Start med at smelte smørret i en kasserolle. Når det er helt smeltet, tages det af varmen og mælken røres i.

Hæld det i en røreskål og vis det ikke er alt for varmt, når du stikker lillefingeren i, smuldres gæren heri, sammen med saltet, hvor det opløses under omrøring.

Når det er opløst, tilsættes sukker, æg og stødt kardemomme. Derefter tilsættes havregrynene under omrøring.

Til sidst, tilsættes hvedemelet under fortsat omrøring. Det er ikke sikkert, at du skal anvende alt melet, så tilsæt lidt efter lidt og føl dig frem. Dejen skal være let, luftig og ikke være for klæ.

Kør eventuelt dejen, på en køkkenmaskine. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1½ time.

Forvarm ovnen til 200 graders almindelig varme. Slå dejen ud på et let meldrysset bord, hvor den formes til 12-14 lige store boller.

Placerer dem med god mellemrum på en bagepapirsbeklædt bageplade, hvor de efterhæver i cirka 30 minutter. Lad dem gerne være dækket til, med et rent klæde, imens de hæver.

Pensl bollerne med mælk eller med et sammenpisket æg. Bag dem midt i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du banker i bunden på dem.

Køl dem af, på en bagerist, hvorefter de kan spises, f.eks med lidt god øko smør, en skive ost eller lidt marmelade.

Tip!
Ønsker du en endnu grovere version af disse boller, kan du med fordel tilsætte 100 gram groft mel eller havregryn mere. Vær dog opmærksom på, at du så ikke får en for tung dej – ælt den derfor godt og lad den hæve i lidt længere tid, end denne er angivet til at skulle hæve.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*