International pandekagedag

Tirsdagen efter fastelavn siges der er den internationale pandekagedag. I mange lande samler man store som små, for at spise pandekager sammen.

Pandekager er for de fleste børn forbundet med eventyr og børnebøger. Grumme hekse bygger huse af pandekager, og Pippi Langstrømpe serverer dem for sine venner.

Paleo pandekager

I gamle dage hed det sig at de kristne skulle faste i 40 dage op til påsken. Deraf kommer pandekagedagen fordi dagen før fastetiden begyndte, blev spisekamrene nemlig tømt for de fødevarer som man ikke måtte spise under fasten og som altså heller ikke kunne holde sig. De fødevarer som der var tale om var bl.a. hvedemel, æg, mælk og smør.

Ingredienserne blev brugt til at lave pandekager af, og derfor kom dagen til at hedde Pandekagedagen.

I Danmark har der ikke været den store tradition for pandekagedagen de seneste år, i såfald har det været mest iblandt de små.

Proteinpandekager

I Danmark er Pandekagedagen også blevet kaldt for ”hvide tirsdag”, fordi hvidt mel og mælk var blandt de ting, man skulle holde sig langt væk fra i fasteperioden. Her stod menuen nemlig kun på fisk, grød og grovbrød.

I dag er det ikke længere en del af kristendommen at faste i 40 dage, men Pandekagedagen er blevet hængende som en hyggelig og velsmagende tradition, særligt i engelsktalende lande. Her hedder Pandekagedagen “Pancake day”.

Så hvorfor ikke få det til at blive en tradition igen? Om ikke andet, så har man da en god grund til at kaste sig ud i at lave nogle anderledes pandekager end man måske ellers ville gøre. 😉

Boghvedepandekager med kanel og blåbær1

Hvad med at tilsætte dejen en smule most banan? lidt indkogt æblegrød? lidt friske blåbær? eller bare lave noget lækkert fyld til en ganske almindelig lækker pandekage? Der er jo ingen der siger at det absolut skal være i forbindelse med en dessert. Det kan også sagtens være i forbindelse med en hovedret! 🙂

Søg på bloggen i søgefeltet og lad dig gerne inspirere 😀
God fornøjelse!

Share

Speak Your Mind

*