‘Ny Nordisk Hverdagsmad’

Der har på det seneste været meget snak frem og tilbage om den Nye Nordiske Hverdagsmad, men hvad er det egentligt for noget? hvad er konceptet? og hvordan kommer man nemt igang med at følge principperne, således at det kan blive en del af den almene danskers hverdag?

OPUS
Bag konceptet Ny Nordisk Hverdagsmad ligger der er stort projekt der hedder OPUS. OPUS står for “optimal trivsel, udvikling og sundhed for danske børn gennem Ny Nordisk Hverdagsmad”, og er faktisk et af de største forskningsprojekter indenfor dette felt. Projektet ledes blandt andet af kendte navne som Arne Astrup og Claus Meyer

Målet
Målet med OPUS-projektet er at udvikle nye principper for hovedmåltider (morgenmad og frokost) – der sætter sundhedsvidenskab, sociologi, sensorik og gastronomi i spil.

Danskerne skal derfor udvikle et måltidssystem der er baseret på lokale, sæsonnære og primært økologiske råvarer. Alt dette er også en del af det Nye Nordiske Køkken.

Hensigt
Hensigten med dette projekt, er at skabe et Nyt Nordisk Hverdagskøkken, der blandt andet har til hensigt at forhindre overvægt og følge sygdommene deraf, men også forbedre livskvaliteten hos børn samtidig med at der tages hensyn til vores miljø.

Principperne
1. Mere frugt og grønt hver dag (meget mere: Bær, kål, rodfrugter,
bælgfrugter, kartofler og krydderurter)
2. Mere fuldkorn – især havre, rug og byg
3. Mere mad fra havet og søerne
4. Kød af højere kvalitet, men mindre af det
5. Mere mad fra de vilde landskaber
6. Vælg økologisk hver gang, du kan
7. Undgå tilsætningsstoffer i maden
8. Flere måltider tættere på sæsonen
9. Mere hjemmelavet mad
10. Smid mindre mad ud

Hvordan ?
FDB har udgivet en fantastisk bog om ‘Ny Nordisk Hverdagsmad’, i samarbejde med Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS ”Ny Nordisk Hverdagsmad”, der indeholder 60 opskrifter på velsmagende, sund og ikke mindst nordisk mad.

Denne bog kan langt hen af vejen være en stor hjælp til at inspirere danskerne til hvordan man også kan tilberede fødevarer som nogen måske aldrig har haft tilberedt før.

Kilder
OPUS, Diaetisten og FDB

Share

Speak Your Mind

*