Hjemmelavet surdej

Hvor hurtigt det er at lave, afhænger meget af temperaturen i rummet. Om sommeren taget det derfor ofte korte tid, at lave en god og bageklar surdej, end det gør i de koldere måneder. Dette resulterer også i, at det ikke altid er den samme mængde surdej, du får ud af opskriften. Det er også forskelligt hvor hurtigt den bliver bageklar, alt efter om du har den stående på køkkenbordet eller i køleskabet. Men ét fælles er, at du skal fodre den hver – eller hver anden dag, indtil den peaker. Hjemmelavet surdej kan anvendes til at lave et godt hjemmebagt rugbrød (se HER), lækre surdejsboller (se HER) – et godt surdejsbrød (se HER) og meget andet 😀 ..

Opskriften er fx til én gang rugbrød

Ingredienser
2 dl. lunken vand
1 dl. øko hvedemel*
1 dl. øko rugmel*

Desuden
Hver dag tilføjes 100 g. lunken vand, rugmel og hvedemel

Fremgangsmåde
Her får du step by step, hvordan du skal håndtere, dét at lave din egen surdej.

Start med at finde et mellemstort (opbevarings) glas, så du igennem kan se hvor meget den udvikler sig. Deri hælder du 2 dl. vand og hhv. 1 dl. hvedemel og 1 dl. rugmel. Rør godt rundt. Her første gang, hvor der skal gang i surdejen, kan du fx også bruge dine rene hænder, da de naturlige bakterier på hænderne også bidrager med gode vækstbetingelser for din surdej.

Rør grundigt rundt i blandingen, til du har en ensartet masse og sæt gerne en elastik på, så man kan se, hvor din surdej går til. Lad det allerhelst stå uden låget på, eller alternativt med låget på klem eller med et tyndt klæde over, hvor der fx er huller i (en hjemmestrikket klud, fluenet eller lign. hvis det er lige i insekt sæsonen).

Dagen efter finder du et rent glas. Er der kommet ‘skind’ på, fjernes det og røres rundt. Vej 100 gram af din surdej af over i det nye glas. Deri tilsættes 100 g. lunken vand med hhv. 50 g. rugmel og 50 g. hvedemel og rør godt rundt. Sæt elastik på igen.

Processen gentages i 5-7 dage, eller indtil dejen hæver rigtig meget (‘peaker’) og dufter af øl og en anelse eddikeagtig. Der kan også være bobler på toppen. Når du rører rundt i den bobler den som regel lidt videre. Det plejer at være et godt tegn på at den er, eller er ved at være bageklar.

Du tester om den er bageklar, ved at lave en skål med koldt vand og hælde en tsk. rørt surdej deri. Flyder den ovenpå, er den klar til bagning.

Når du har taget det du skal bruge, og der evt. er noget tilbage, kan du bygge videre på din surdej og dermed starte forfra. Med tiden bliver din surdej kun stærkere, hvis du ikke skal starte helt fra bunden hver gang.

Lad igen surdejen stå på køkkenbordet med låget af og gentag processen med at fodre din surdej hver dag i omkring 5-7 dage. Har du den stående på køl, kan hver anden dag eller et par gange om ugen gøre det, da processen sløves væsentligt ved at stå koldt.

Tip!
*I og med at økologisk mel, ofte indeholder alle kimdelene fra kornene, er der lidt mere for surdejen at arbejde med. Derfor anbefaler jeg at du anvender øko mel til din surdej. 

Velbekomme. ___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*