Hjemmelavet ‘surdej’

Hvor hurtigt det er at lave, afhænger meget af temperaturen i rummet. Om sommeren taget det derfor ofte korte tid, at lave en god surdej, end det gør i de koldere måneder. Dette resulterer også i, at det ikke altid er den samme mængde surdej, du får ud af opskriften. Surdej kan anvendes til at lave et godt hjemmebagt rugbrød, eller andre gode former for bagværk..

Opskriften er til ½-1 liter

SurdejIngredienser
2 dl. vand
1 dl. hvedemel
1 dl. rugmel

Desuden
Hver dag tilføjes 1 dl vand
+ ½ dl. rugmel og ½ dl. hvedemel

Fremgangsmåde
Her får du step by step, hvordan du skal håndtere, dét at lave din egen surdej.

Start med at finde en mellemstor skål. Deri hælder du 2 dl. vand og hhv. 1 dl. hvedemel og 1 dl. rugmel.

Rør grundigt rundt i blandingen, til du har en ensartet masse.

Lad derefter surdejen stå ude på køkkenbordet, i mellem 7-10 dage, gerne med et ‘fluenet’ over, eller lign.

Det er dog vigtigt at der stadigvæk kan komme luft ned i skålen.

Lav nu en blanding af 5-6 dl. rugmel, og 5-6 dl. hvedemel, som du blander og hælder i en plastikbøtte.

Denne blanding, skal du bruge af dagligt, til at røre i din dej.

Hver morgen røres der rundt i dejen, og du tilsætter 1 dl. vand, samt 1 dl. melblanding.

Efter 7-10 dage, vil blandingen begynde at dufte af mørk øl, og en anelse eddikeagtig duft, i takt med at dejen får en lidt tykkere konsistens, og der måske dannes små bobler i toppen af dejen.

Når den er klar til brug, tager du den mængde, som du skal bruge, og bygger derefter videre på den, ved at tilsætte 2 dl. vand og 2 dl. melblanding.

Og hver dag, gør du det samme som du hidtil har gjort, hvis det altså er planen, at du skal bruge mere surdej til godt bagværk.

Tips
Du kan forskellige steder købe din egen surdej. Det er dog ofte både billigere, og bedre at lave den selv.

Men har du ikke tiden til det, kan den fx købes i forskellige mindre butikker rundt omkring. Søg evt. på nettet.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*