Langtidshævede fuldkornsboller med kerner

Denne dej skal hæve i ret lang tid, da den indeholder store mængder groft mel og meget lidt gær. Dette gør at brødet har meget mere smag end det gennemsnitlige bagerbrød og brød, som købes i supermarkederne. Derudover er dejen vendt i en masse forskellige lækre frø og kerner, som både bidrager med sunde fedtsyrer, men også en masse sprødhed til de lækre boller 😀

Opskriften er til 12-15 boller

Klik for større version.

Ingredienser
5 dl. vand
15 g. gær
3 tsk. salt
1 spk. honning
3 spk. olivenolie
200 g. rugmel
300 g. grahamsmel eller sigtet speltmel
200 g. hvedemel eller manitobamel

3 dl. blandet frø og kerner
(hørfrø, græskarkerner, birkes
solsikkekerner, sesamfrø mv.)

Fremgangsmåde
Find en stor skål, hvor dejen efterfølgende også skal hæve i.

Rør gær, honning, salt, olie og rugmel sammen til gæren og honningen er opløst.

Tilsæt fuldkorns -og hvedemelet under omrøring. Det er meningen at dejen skal være klistret i det, så det kan være en god idé at anvende en ske til at røre rundt med, eller en køkkenmaskine.

Rør i dejen i cirka 10 minutter (derfor – en god idé med køkkenmaskinen 😉 ) – hvorefter at dejen beklædes med film og sættes på køl i 6-7 timer og meget gerne natten over.

Varm nu ovnen op til 225 graders varmluft. Bland frøene i en dyb tallerken eller en stor skål og gør en skål eller glas klar, kun med vand i.

Tag skålen med dej ud af køleskabet. Brug en ske der skiftevis dyppes i vand til at forme en bolle ud af dejen og læg den derefter ned i kerne-blandingen, så der kommer kerner på begge sider af bollerne. Pas på med, at du ikke får presset for meget luft ud af dejen.

Lav 12-15 boller og læg dem op på en bageplade, der er beklædt med bagepapir.

Sæt bollerne ind i ovenen og bag dem i ca. 20 minutter, eller til de er let gyldne og lyder hule, når du banker i bunden af dem.

Når jeg bager koldhævede boller, sprøjter jeg dem altid med vand med en forstøver, inden de kommer ind – og et par gange under bagningen. Det synes jeg, giver en rigtig lækker skorpe og fugtighed i brødet.

Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist, inden servering.

Velbekomme.
___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Comments

  1. Intet mindre end fantastiske boller!!
    Har prøvet dem nogle gange nu, og bruger den som grundopskrift, men propper forskellige slags mel, gryn og kerner i, alt efter hvad jeg lige har på hylderne. Lige den opskrift jeg stod og manglede;-)

    • linelomholt says

      Det er bare super godt at høre! Altid dejligt med en opskrift, man kan bruge igen og igen 😉

  2. Jeg er også blevet fan og bruger den som grundopskrift med forskelleige kerner. Lækker i flere dage.

  3. Michelle says

    Nu er jeg ikke lige en haj i et køkken😄
    Hvor meget grahamsmel og hvor meget fuldkornsmel? Der står bare 520 G 😬 så får jeg altså krise, når der ikke står præcise mål😄

    • linelomholt says

      Hej Michelle!
      Det skal du ikke få 😂 det kan være 1/2 af hver, det har ikke den store betydning 😃

      • Michelle says

        Tusind tak for hurtigt svar😄 glæder mig til at forsøge om jeg kan få lavet nogle lækre boller😄

  4. Jeg har lavet bollerne men mine er meget hårde. Mon de skal være det?? De er ikke bløde ligesom ala Lagkagehusets:-)

    • linelomholt says

      Kære Trine,
      Det tænker jeg ikke at de skal. De gange jeg har lavet dem, er de blevet sprøde udenpå og bløde/saftige indeni.

      Hmm.. Måske det har noget med melets forskellige sugeevne at gøre? 🙂

      Bedste hilsner
      Line

  5. Hej! Kan de laves uden honning? Eller evt med sukker som alternativ?
    Kh

  6. Helene Dremstrup says

    Hey
    Kan man mon bage dem med surdej?

    • linelomholt says

      Hey Helene,
      Det vil jeg umiddelbart godt tro, idet der skal så lidt gær i. Lad mig endelig vide, om det er noget der skal prøves af 😀

      God aften,
      Hilsen Line

  7. Birgit Løkke says

    Hej Line
    Mine blev også ret så bastante indeni og jeg har brugt nøjagtigt det mel, der stod i opskriften 🙁
    Har du et forslag til ændring af meltyper? Udenpå blev de fuldstændig, som jeg havde drømt om :).
    Mvh Birgit

    • linelomholt says

      Hej Birgit
      Det var da et super træls resultat! er jeg ked af at høre.

      Forskellige meltyper opfører sig desværre bare aldrig ens. Det du kan prøve, er at anvende mindre groft mel (fx 200 gram) og erstatte det med tilsvarende mængde hvedemel, tipo 00, Manitobamel, eller andre fine meltyper.

      Håber det hjælper! 🙏

      Bedste hilsner
      Line

    • linelomholt says

      Kære Birgit,
      Jeg blev nysgerrig på det du kommenterede. Så nu har jeg bagt bollerne og prøvet med 200 gram mel i stedet for. Det synes jeg altså gav et ret godt resultat. Blot en update og tak for din kommentar. Opskriften er nu opdateret og med lidt hvedemel også! 🙂

      Rigtig god dag!

      Bedste hilsner
      Line

Speak Your Mind

*