Svampet surdejsbrød med ølandshvedemel

Brødet er super lækkert og luftigt. Det får en rigtig god krumme og skorpe, samt  en rigtig god smag, af surdejen, efter den lange hævetid – hvilket langt hen af vejen er indbegrebet af et godt brød 😀 Det er egentligt ikke fordi, at det er et brød der er svært at lave – det kræver blot til planlægning i forhold til hvornår du går i gang med det, og hvornår du vil have det færdigt 😉 ..

surdejsbrød1

Klik for større version.

Opskriften er til 1 brød

Ingredienser
15 g. gær
4 dl. lunken vand
3 dl. surdej
1 spk. honning
1 1/4 spk. salt
4 dl. groft ølandshvedemel (spelt)
6 dl. hvedemel

Fremgangsmåde
Start med at smuldre gæren ud i det lunkne vand.

Tilsæt derefter surdej, honning, salt og den grove mel, under omrøring (gerne med en røremaskine).

Derefter tilsættes hvedemelet lidt efter lidt, fortsat under omrøring.

Ælt dejen i 3-5 minutter, til du har en ensartet lind dej.

Dæk dejen over og lad den stå på køkkenbordet og hæve i 2 timer, gerne natten over hvis du har tiden til det. De to timer kan dog også gøre det.

Forvarm ovnen til 220 grader, form dejen til et rundt brød og fordel det derefter på en bagepapirs beklædt bradepande og drys med lidt mel over dejen.

Lad dejen hæve i 1½ time og rids det derefter 2-3 gange. Bag nu brødet midt i ovnen i 35-50 minutter, alt efter hvordan din ovn lige varmer.

Brødet skal have en hård skorpe og en sprød bund, der lyder hul, når du banker på den.

Lad brødet køle helt af på en bagerist og server afkølet med lidt god (gerne øko) smør og en kop kaffe eller the til.

Tip!
I stedet for ølandshvedemel, kan du også anvende rug – eller grahamsmel.

Jeg kunne forestille mig, at det også ville være super lækkert med lidt forskellige blandede frø og kerner i brødet. Anvend da 1-1½ dl. i alt.

Server brødet som morgenbrød, sandwichbrød eller som tilbehør til forskellige retter, f.eks en god hjemmelavet suppe.

Velbekomme. 

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*