Gammeldags hønsekødssuppe med kød & melboller

Denne suppe er en ægte vinterklassiker. Den smager fantastisk med de mange friske grøntsager, den hjemmelavede fond, som fjerkræet er kogt i – særligt med et godt stykke hjemmebagt brød til.. 😉

Opskriften er til ca. 6 personer

Hønsekødssuppe med kød og melboller1

Klik for større version.

Ingredienser
1 suppehøne eller en hel kylling
2 løg
3 fed hvidløg
½ knoldselleri
1 bundt urter, fx persille
3-4 laurbær
Havsalt og frisk kværnet peber

Suppefyld 
1 stort hakket løg
2 mellemstore fed hakkede hvidløg
½ lille knoldselleri  (i små tern)
1 stor porre i skiver
3-4 mellemstore gulerødder (i små tern)
½ lille knoldselleri
1 hel grøn squash i tern
Fonden fra kogningen

Eventuelt tilsættes lidt boullion
Smag til med salt og peber

1000 g. kød og melboller af god kvalitet

Fremgangsmåde
Start med at ordne og rense alle de grøntsager der skal anvendes til suppen. De første der er angivet er til fjerkræet skal koges, så fonden får en god smag.

Skær toppene af porrerne som skylles grundigt og snittes groft og koges med kødet. Knoldsellerien skrælles og skylles grundigt, skær dem i mindre stykker og læg dem i en rimelig stor gryde. Kun det halve skal anvendes til fonden – resten er som fyld til suppen.

Har du nogle krydderurter som du alligevel ikke bruger, kan du med fordel tilsætte dem under kogningen her. Det kan fx være et bundt rosmarin, persille, salvie eller lign.

Løget og hvidløget ordnes og hakkes rustikt og hældes sammen med porretop, knoldselleri og urter i en mellemstor gryde. Deri tilsættes et par laurbær og godt med havsalt og frisk kværnet peber.

Gør et andet skærebræt klar.

Skyl fjerkræet grundigt, og fjern evt. rester af indvolde eller andre urenhedder indeni. Skær vingerne af ved det yderste led.

Smid vingerne ned i gryden. Del kødet over i 2-4 dele, evt. med en skarp kniv eller med en fjerkræsaks.

Læg kødet i gryden og sørg for at grøntsager og kødet bliver dækket af vand.

Lad det koge ved mellemhøj varme i 40-45 minutter, hvis det er en kylling. Hvis det er en høne du anvender, skal den koge i 1-1½ time, alt efter størrelse.

Når kødet har fået den angivet tid og er gennemkogt, tages kødet op og der slukkes for blusset. Pluk kødet af benene når det er kølet af, men uden at det er blevet helt koldt.

Hæld benene tilbage i gryden med grøntsagerne, og kog væsken ned til halv mængde, eller til den begynder at smage mere kraftigt af fjekræ og grøntsagerne.

Sigt suppen – evt. med et rent klæde og hæld fonden tilbage i en mindre gryde. Begynd at skære kødet i mindre stykker og hak derefter alle de grøntsager der skal anvendes til retten.

Løg og hvidløg pilles og hakkes fint. Porrerne snittes til tynde ringe, gulerødderne skrælles og skæres i mindre tern. Squashen skæres ligeledes i mindre tern.

Kog suppen op og tilsæt løg, hvidløg, gulerødder og knoldselleri til suppen. Når de stadig mangler lidt, før de er helt møre (ca. halvt færdige), kan du tilsætte squash, porrer og kødet.

Smager suppen ikke helt af så meget, kan det være en god idé at tilsætte lidt kyllinge – eller grøntsagsboullion.

Lad det koge i 10-12 minutter ved mellemhøj varme. Tilsæt evt. kød og melboller når der er 4-5 minutter tilbage af tilberedningen. Smag eventuelt til med lidt friskhakket hvidløg samt salt og peber.

Servér.

Tip!
Server suppen til noget hjemmebagt brød, og/eller nogle lækre majskolber.

Du kan med fordel servere suppen som hovedret en kold vinterdag eller som en lækre forret.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Speak Your Mind

*