Hjemmelavet fuldkorns tærtedej

Madtærter kan sagtens laves med groft mel, så det stadigvæk er et forholdsvis sundt måltid, der kan indholde masser af grøntsager, fisk og mange andre lækre råvarer. Tærtedejen her er en god tærtedej, netop fordi den ikke bliver sej i det – og så bliver den sprød og lækker. Så her er opskriften, på en fuldkornstærtedej, som bidrager til en god mæthed med de fiber, som kommer fra den grove mel 🙂 .. 

Fuldkorns tærtedej1

Klik for større version.

Opskriften er til 4-8 portioner

Ingredienser
100 g. hvedemel
50 g. fuldkornsmel
1/4 tsk. salt
75 g. koldt smør
1 æggeblomme
2 spk. koldt vand

Fremgangsmåde
Lav tærtedejen enten i hånden eller i en foodprocessor. Bland mel og salt i en skål, skær smørret ud i mindre stykker og hæld det ned til melet.

Bland det godt med hænderne, til smørret nærmest er opløst og du har en konsistens der ligner revet ost. Det er vigtigt at du bruger hænderne så lidt som overhovedet muligt, ellers bliver dejen hurtig for varm.

Derfor kan det være en stor fordel, hvis du har en foodprocessor, men det er på ingen måde et must.

Tilsæt æggeblommen og vandet og saml dejen med hænderne/i maskinen, til du har en ensartet masse, der lægges i en frysepose, og derefter i køleskabet.

Lad dejen hvile i ½-1 hel time. Efter dejen har hvilet i køleskabet, smørres et tærtefad eller flere mindre forme, med lidt smør og begynd at forvarme ovnen til 200 graders almindelig varme.

Dejen rulles den ud på et meldrysset bord, og lægges i tærtefadet. Dejen skal nå helt op til kanterne, og gerne 1/4-½ cm. over kanten, da den skrumper lidt under forbagningen. Prik tærtedejen i bunden, med en gaffel.

Forbag tærtedejen i ovnen ved 225 grader i cirka 10 minutter i midten af ovnen. Halvdelen af tiden, kan du evt. bage tærtedejen, med et stykke bagepapir ovenpå og med lidt rå bønner eller ris deri. Du kan også bare bage den som den er; men fordelen ved at bage den på den måde er, ifølge min erfaring, at dejen skrumper mindre på den måde.

Imens tærtedejen er i ovnen kan du begynde at forberede det fyld der skal i tærten. Se f.eks broccolitærte med mandler og bacon – porretærte, laksetærte og mange andre her på siden.

Tip!
Lav gerne forskellige størrelse tærter. Det kunne f.eks være små tærter til en forret, eller en stor til hovedret, som en lækker madtærte.

Ønsker du ikke en grov udgave af din tærte, anvender du bare 150 g. almindeligt hvedemel, i stedet for en blanding af hvedemel og groft mel.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Comments

  1. Hejsa! Den ost, du refererer til i andet afsnit, er det smørret, der menes?

    • linelomholt says

      Hej Mette, ja jeg fik forbyttet nogle ord. Det er nemlig lige det jeg mener og tak for at gøre mig opmærksom på det. Det er nu rettet 🙂

      /Line.

Speak Your Mind

*