Islagkage med nøddebund & to slags is

Denne islagkage kan eksempelvis anvendes som en dessert til nytårsaften, til fødselsdage og meget andet. Det tager lidt tid at lave den, men den er til gengæld også dét værd. Kombinationen af den cremede chokolade/caramel flødeis og den lidt mere søde/syrlige bæris, harmonerer rigtigt godt sammen og med den hjemmelavede nøddebund. Jeg lover dig, at dine gæster vil elske dig for besværet 😉 ..

Opskriften er til ca. 8 personer

Islagkage

Klik for større version.

Ingredienser
200 g. hasselnøddekerner
6 æggehvider
5 dl. flormelis

4 æggeblommer
1 vaniljestang
50 g. florsukker

150 g. mørk chokolade
1 spk. ren kakaopulver
½ dl. karamellikør*

150 g. skovbærblanding (frosne)
50 g. rørsukker
5 dl. piskefløde

Desuden
Pynt til kagen; friske bær, høvlede
chokoladespåner og guldstøv

Fremgangsmåde
Start med at tilberede nøddebundene.

Forvarm ovnen til 180 grader. Hak nødderne groft og fordel et stykke bagepapir over bunden af en 24 cm. springform, som du lukker selve springformen omkring, så du får en lige bund.

Smør siderne af formen. Pisk nu æggehviderne helt stive og tilsæt derefter sukkeret lidt efter lidt, under fortsat piskning, til du har en cremet og sej marrengs. Tilsæt derefter de grofthakkede nødder.

Fordel marengsmassen i springformen og bank den lidt i bunden, det det hele har fordelt sig ligeligt i formen.

Bag den midt i ovnen i ca. 35 minutter, til den har en sprød og gylden ‘skorpe’.

Tag den ud af ovnen og afkøl den på en bagerist.

Start nu med at lave isen. Bærene afvejes og hældes i en kasserolle, kog det op sammen med sukkeret og tag det derefter af varmen, hvor det blendes med en stavblender, sigtes fri for kernerne og får lov til at køle af.

Nu laver du den samme ‘grundopskrift’ til begge typer is.

Pisk æggeblommerne med indholdet af en vaniljestang og den afvejede mængde sukker, til du har en tyk og cremet æggesnaps.

I en anden skål piskes fløden til skum. Del nu æggesnapsen og piskefløden op i 2 lige store portioner.

Smelt 50 g. chokolade over vandbad, tag det af varmen og tilføj derefter de sidste 50 gram, så chokoladen tempereres.

De sidste 50 gram, hakkes og hældes i isblandingen til sidst.

Den tempereret chokolade blandes med caramellikøren, æggemassen, kakaoen, den hakkede chokolade og til sidst med flødeskummet.

Den kogte bærmasse blandes nu med den anden del af æggesnapsen og flødeskummet, ligeledes til du får en ensartet masse.

Skær de afkølede nøddebunde forsigtigt over. Revner de, eller skiller de ad, samler du dem så godt du kan i springformen – det vil ikke kunne ses, når den serveres.

I en ren springform fordeles den nederste bund, den færdigblandede chokoladeis masse og dernæst den sidste nøddebund og bærismassen.

Beklæd springformen med 2-3 lag husholdningsfilm, så den er godt lukket til, og sæt den nu i fryseren. Gerne i 5-8 timer eller dagen efter.

Tag den ud af fryseren 15-20 minutter før servering. Pynt den med friske bær, chokoladeflager og guldstøv.

Tips
*I stedet for karamellikør, kan du anvende Baileys, en god mørk rom, Amaretto (mandellikør) eller en anden form for likør.

Du kan også anvende andet pynt end jeg gjorde – fx. ristede, grofthakkede hasselnødder.

Lad dig ikke skræmme af, at der er lidt likør i desserten. Den sprittede smag fra alkoholen forsvinder, når den først har været frosset, og bidrager til gengæld med en lidt dybere smag til chokoladeisen.

Velbekomme. 

Share

Comments

  1. Kan man bruge mandler? OG kan man undvære likøren??

    • linelomholt says:

      Hej Pernille.
      Du kan sagtens anvende mandler og likøren kan godt undlades. 🙂

      Godt nytår.
      /Line.

  2. Hej Line! Tak for svar. Glæder mig til at komme igang med den! Jeg har dog lige et par spørgsmål mere:

    1. “Pisk nu æggehviderne helt stive og tilsæt derefter sukkeret lidt efter lidt, under fortsat piskning, til du har en cremet og sej marrengs.”
    Med sukker menes der så de 5 dl. Flormelis?

    2. “Bærene afvejes og hældes i en kasserolle, kog det op sammen med sukkeret”
    Er det de 50 g rørsukker?

    2. “Pisk æggeblommerne med indholdet af en vaniljestang og den afvejede mængde sukker, til du har en tyk og cremet æggesnaps.”
    Den afvejede mængde sukker er det de 50 g. florsukker og med florsukker mener du vel bare almindelig sukker ikke?

    Kan kagen laves idag og stilles i fryser og stadig være lækker til nytårsaften?

    Når du skriver “Skær de afkølede nøddebunde forsigtigt over” betyder det så at jeg har lavet mere end een bund.. eller bare at den bund jeg har bagt skæres over i til to bunde…?

    Jeg kan vel godt bruge almindelige æg ( som er testet fri for salmonella) behøver det være pasteuriseret?

    Glæde rmig til svar, så jeg kan komme igang 🙂

    Mvh Pernille

    • linelomholt says:

      Hej Pernille.
      1. Ja det er nemlig det der menes (flormelis er jo også sukker, det er bare stødt, så ja :-)).
      2. Det er korrekt.
      3. Jep, det er også rigtigt forstået.

      Kagen kan sagtens laves i dag og spises nytårsaften, bare du sørger for at pakke den godt ind i husholdningsfilm, hele vejen rundt om formen og ikke tage den ud af fryseren, før den skal anvendes 🙂

      – Ja præcis. Du laver én bund, som du skærer over, når den er kølet helt af.

      Og du kan sagtens anvende helt almindelige æg, det burde der ikke være noget problem i 🙂 held og lykke med den – håber den bliver fantastisk! 😀

      Mvh. Line.

  3. Hej Line

    Hvor finder du en caramel likør, jeg har været 3 steder idag for at finde en. ????

    Mvh Malene

    • linelomholt says:

      Hej Malene. Jeg mindes at jeg købte det i Føtex eller lign. for lang tid siden. Har du fx en anden form for likør stående (Amaretto, mandellikør) en god mørk rom eller en sjat baileys stående, kan det også bruges eller helt undlades i dessetten. 🙂 /Line.

  4. Hej
    Kan man lave denne islagkage en månede før brug? Tror du bunden vil blive blød eller ?
    Mvh Rikke

    • linelomholt says:

      Hej Rikke,
      Jeg tror desværre nærmere, at isen vil krystalisere, hvilket ville være rigtigt ærgeligt. Jeg ville personligt nok lave den noget tættere på, at den skal bruges 🙂

Speak Your Mind

*