Luftigt surdejsbrød

Et super lækkert surdejsbrød, der minder lidt om de klassiske ‘Meyer-brød’ eller dem man kender fra Emmerys bageri. Det er et langtidshævet brød, med en god skorpe og en masse lufthuller, der smager helt fantastisk. Det kan godt være, at det kræver lidt forberedelsestid, men det er det hele værd, når man først har smagt det..

Opskriften er til 1 stort el. 2 små brød

Surdejsbrød Ingredienser
1 dl. hjemmelavet surdej
10 g. gær
6 dl. vand
En smule kærnemælk*
1 spk. groft salt med top
150 g. groft mel**
450 g. hvedemel

Fremgangsmåde
Dejen til brødet, skal minimum laves et døgn, før det skal anvendes.

Derudover er det en rigtig god idé at lave denne dej med en røremaskine, da den skal røres i ret lang tid, ved høj hastighed.

Smuldr gæren i røreskålen, opløs det sammen med surdejen – deri tilsættes 5 dl. af den samlede mængde vand, sammen med saltet.

Tilsæt melet under omrøring med maskinen. Når dejen har samlet sig, tilsættes den sidste deciliter vand, og kør nu maskinen op på den højeste hastighed.

Lad maskinen køre ved denne hastighed i ca. 20 minutter, eller til dejen selv slipper skålen. Stop maskinen og lav det man kalder for en ‘glutenprøve’ (se billedet).

GlutenprøveDet gør du ved at tage en lille klump dej, der forhåbentligt har en meget elastisk konsistens, og strækker den ud, som hvis det var et tyggegummi. Kan du dét med dejen, er den færdig.

Ellers lader du maskinen køre lidt endnu, og så prøver du igen, til det lykkes.

Smør en mindre røreskål med olie og hæld dejen derover i. Dæk den til, og sæt den i køleskabet og hæve i et døgn.

Sæt en pizzasten i ovnen, eller vend en bradepande om, og sæt den sådan ind i ovnen. Sæt ovnen på max varme – ca 250 graders almindelig varme.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord – del den nu enten i to, eller lad den være som den er.

Men undgå helst at røre for meget ved dejen, da det vil kunne tage alt luften ud af den – hvilket ikke er meningen.

Når ovnen er varmet op, drysser du lidt mel på pizzastenen eller på bradepanden – og med med 2 hårde (bage) dejskrabere eller et andet redskab, løftes dejen derover på.

Bag brødet i ca. 20 minutter, ved 2 brød, eller ca. 25-30 minutter ved ét stort brød – fortsat ved 250 grader.

Afkøl brødet på en bagerist og server.

Tips
*Her kan du også anvende A38, ymer, ylette, tykmælk eller et andet mælkeprodukt.

**Det kan fx være groft ølandshvedemel, speltmel (sigtet/usigtet), grahamsmel osv.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*