Bløde & lækre choko rugboller

Det kan for nogen, umiddelbart godt virke som en lidt lang process, at bage disse rugboller. Men det er det hele værd! De er så bløde og lækre, faktisk lidt ligesom de choko-rugboller de har i Lagkagehuset. De kan både anvendes som de sunde, søde, snacks i madpakken, eller som et nemt mellemmåltid..

Opskriften er til 12 stk.

choko rugboller

Klik for større version.

Ingredienser
Dagen før..
1½ dl. koldt vand
5 g. gær
150 g. rugmel

På dagen..
75 g. knækkede rugkerner
50 g. hørfrø
25 g. solsikkekerner
1 spk. chiafrø
2,75 dl. kogende vand
7,5 g. groft salt
1 tsk. honning
1 tsk. usødet kakaopulver
50 g. 70% mørk chokolade
150 g. hvedemel
50 g. hasselnøddekerner

Fremgangsmåde
Dagen før, du vil bage bollerne, skal du lave en ‘fordej’. Den har lidt samme effekt, som hvis du anvendte surdej i dit rugbrød, at det får den helt rigtige smag og konsistens.

Rør gæren ud i vandet, tilsæt melet – rør godt rundt, dæk det over og lad det stå på køkkenbordet i cirka 10 timer (natten over).

Dagen efter, eksempelvis om formiddagen, laves selve dejen.

Bland rugkerner, hørfrø, solsikkekerner og chiafrø med det kogende vand. Lad det stå og trække i 1 times tid.

Derefter blandes kerneblandingen med fordejen, i en stor skål. Rør grundigt rundt.

Tilsæt nu salt, honning, kakaopulver samt groft hakket chokolade. Hak halvelen af hasselnødderne fint og den anden halvdel groft.

Nu tilsættes hvedemelet lidt efter lidt, sammen med de grofthakkede hasselnødder. Dejen er færdig, når den luftig, men stadig let klistret og godt æltet igennem.

Dæk dejen over og lad den stå og hæve et lunt sted i 2 timer.

Med en våd spiseske formes bollerne, der sættes på en bagepapirs beklædt bradepande. Drys de resterende finthakkede hasselnødder over bollerne.

Lad dem efterhæve i 30 minutter, imens ovnen forvarmes til 250 graders almindelig varme.

Bollerne bages midt i ovnen, i 20 minutter ved samme varme. De er færdige, når de lyder hule, når du banker i bunden på dem.

Lad dem køle af på en bagerist.

Tip!
Opbevar bollerne i en tætlukket plastikpose – De er bedst, den dag de bages og dagen efter.

Du kan også forme dem som små mini rugbrød (evt. i små forme) – og anvende dem som sunde snacks – fx i madpakken.

Velbekomme.

 

Share

Speak Your Mind

*