Luftigt valnøddebrød

Brødet får en super lækker konsistens, der er lækkert luftigt, og så får brødet en rigtig god skorpe, specielt når brødet sprøjtes med vand under bagning. Server det som en form for tilbehør til forskellige lune retter, til hjemmelavede sandwiches eller til morgenmaden..

Opskriften er til 1 brød

Ingredienser
Luftigt valnøddebrød85 g. valnøddekerner
25 g. gær
2½ dl. vand
50 g. smør
1 tsk. salt
1 spk. sukker
100 g. fuldkornshvedemel
250 g. hvedemel

Fremgangsmåde
Start med at koge noget vand i en elkeddel, og skold valnødderne med det. Lad vandet dække nødderne i et par minutter.

Hæld vandet fra og dup dem tørre med noget papir eller et rent viskestykke.

Smuldr gæren ud i en røreskål, og rør det rundt med 1 spk. af de 2½ dl. vand.

Imens hakkes valnødderne groft, med en skarp brødkniv.

Kog det resterende vand op sammen med smørret og sukkeret, til smørret er smeltet. Rør derefter jævnligt rundt i det, til det har fået en lunken temperatur.

Vej melet af, i 2 forskellige skåle. Når vandet er kølet ned, hældes der i gærblandingen under omrøring og derefter tilsættes salt og fuldkornsmelet – fortsat under omrøring.

Når du har fået en ensartet dej, tilsættes 3/4 del af hvedemelet, og de hakkede valnødder.

Det kan godt være at det ikke er nødvendigt at anvende alt hvedemelet, da det afhænger meget af hvilken mel man bruger.

Stop med at tilsætte mere mel, når dejen er let klistret men slipper let.

Rul dejen ud på bordet i en klump – drys lidt hvedemel over og dæk det med et rent viskestykke, eller lidt husholdningsfilm.

Lad dejen hæve i 60 minutter (gerne længere, hvis du har tid til det) – slå den derefter op, til et aflangt brød, rids toppen af brødet og lad det hæve i 30 min. på en bagepapirsbeklædt bradepande.

Imens forvarmes ovnen til 210 grader, ved almindelig varme.

Brødet bages midt i ovnen og i bunden af ovnen kan det være en rigtig god idé at sætte en skål med vand, så brødet løbende får vanddamp under bagningen (hvis du ikke har en ovn, der selv kan regulere dette).

Sprøjt det evt. også brødet let med vand før og under bagningen. Det giver en sprød og flot gylden skorpe og overflade på brødet.

Bag brødet i cirka 30 minutter. Lad det derefter køle af på en bagerist.

Tips
Hvis du ønsker at anvende brødet til morgenmaden, kan du med fordel tilsætte 50-75 g. rosiner, så får du et lidt sødere brød som alternativt også kan anvendes til mellemmåltider og madpakken.

Velbekomme.

Share

Speak Your Mind

*