Rustikke & luftige valnøddeboller

Super luftige, smagfulde og lækre boller, der kan anvendes enten til morgenmaden, som mellemmåltid eller som tilbehør til varme retter. I stedet for at bage dem som boller, kan du med fordel bage det som et helt brød – uanset hvordan du former det, lover jeg at smagen er fantastisk 😉 .. 

Valnøddeboller3

Klik for større version.

Opskriften er til 12 stk.

Ingredienser
3 dl. lunken vand
1 dl. skyr*
1½ spk. ahornsirup
1 spk. olivenolie
2 tsk. salt
1 tsk. stødt muskatnød
25 g. gær
200 g. valnøddekerner
100 g. fuldkornsmel**
400 g. hvedemel eller sigtet speltmel

Fremgangsmåde
Start med at finde en stor røreskål, hvor du blander den lunkne vand, skyr, sirup, olie, salt og muskatnød.

Rør grundigt rundt og smuldr gæren i blandingen, rør rundt til det er helt opløst.

Hak nødderne mellem-groft og bland det med gær-blandingen.

Derefter tilsættes den grove mel, fortsat under omrøring.

Lidt efter lidt tilsættes hvedemelet eller det sigtet speltmel og dejen æltes i et par minutter i hånden, eller i 5-8 minutter på en køkkenmaskine, til den slipper skålen og er blød og lækker.

Dæk dejen over og lad den hæve i 1½-2 timer, gerne i længere tid, hvis det er muligt. Ved du på forhånd, at du vil lade den trække i længere tid (fx fra morgen til aften) – kan du med fordel skære ned på gæren, i hverfald halv portion.

Slå dejen ud på et meldrysset bord og form dejen til 12 boller, der lægges på en bagepapirsbeklædt bradepande.

Vær obs på at dejen godt kan være lidt klistret, så du skal beregne lidt mel til denne process også.

Forvarm ovnen til 210 graders almindelig varme, med en lille bradepande eller skål i bunden af ovnen, hvor der er vand i, så det kan tilføre fugt til brødet under bagningen.

Drys evt. et meget fint lag mel over bollerne, så de får det rustikke look. Overskydende mel kan drysses af efter bagning.

Bag bollerne i 15-20 minutter, eller til de har fået en gylden farve og lyder hule, når du banker i bunden af dem.

Lad dem køle af på en bagerist og server.

Tip!
*I stedet for skyr, kan du sagtens anvende andre former for surmælksprodukter. Det kan fx være fromage frais, creme fraiche, yoghurt naturel eller lignende.

**Her anvendte jeg halv mængde grahamsmel og halv mængde rugmel, og bollerne blev stadigvæk super luftige og lækre af det.

Bollerne er fryseegnet.

Velbekomme.

___________________________________________________________________

Husk at du kan finde Foodlicious’ officielle Facebook side lige HER – samt via Bloglovin’ lige HER. Del også gerne dine bud på opskrifterne fra bloggen under tagget #Foodliciousopskrift på Instagram!

Share

Comments

  1. birgitha says

    glæder mig til at prøve opskriften. De skal åbenbart ikke pensles med vand/æg?
    Hilsen
    Birgitha

    • linelomholt says

      Hej Birgitha, det kan du sagtens.

      Men det gjorde jeg ikke. Dryssede faktisk bare med et fint drys mel over, som ses på billedet og så fik de lidt fugt under bagningen. God fornøjelse 🙂

      Kh Line.

Speak Your Mind

*